AGROFERT Csoport

Magyar agráripari termékek európai lendülettel

A mai is lendületesen fejlődő AGROFERT HOLDING a.s. cégcsoport Közép-Európa legnagyobb agrártermelő, kereskedelmi, vegyipari és élelmiszeripari vállalatcsoportja, amely mára 21 országban foglalkoztatja több mint 250 vállalat közel 30 000 munkatársát. A 30 éves AGROFERT Csoport Magyarországon nemcsak kivételes tudásbázisát osztja meg a mezőgazdasági vállalkozókkal, de stabil pénzügyi alapokat és innovatív kutatás-fejlesztési munkával megalapozott szolgáltatásokat, technológiákat és árucikkeket is kínál a bővüléshez.

Az AGROFERT Csoportnál az agráripari termékek a fenntarthatóságra és nyomon követhetőségre ügyelve válnak élelmiszeripari termékekké. A termőföldtől az asztalig szemlélet nemcsak 100%-os alapanyagkontrollt biztosít, de lehetővé teszi, hogy a kontinens egyik legnagyobb műtrágyagyártójaként a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen tápanyagokat minimális ökológiai lábnyom mellett állítsa elő cégcsportunk. A leányvállalatainkon keresztül forgalmazott olyan egyedülálló gépmárkákkal, mint a New Holland vagy Case IH mezőgazdasági gépek, a cégcsoport által előállított üzemanyagtermékekkel a gépesítés és közúti áruszállítás is a fenntarthatóságot szem előtt tartva valósulhat meg. Erdészeti és faipari leányvállalatainknak köszönhetően évente több mint 15 millió fát ültetünk.

Az AGROFERT csoport kilenctagú, szakemberekből álló igazgatótanácsának a felelősségvállalás azon országok lakosságáért, ahol vállalataink működnek ugyanúgy szívügye, mint a vállalat eredményeinek növelése, a cégcsoport fejlesztése. Ez biztosítja azt, hogy az AGROFERT Csoport egyszerre legyen helyi és európai szemléletű szereplője a piacnak, bárhol a világon.

AGROFERT Csoport

 

 

Az AGROFERT Csoport története

Csoportunk története a műtrágya-kereskedelemben érdekelt AGROFERT, spol. s r.o. megalapításával vette kezdetét 1993. január 25-én. A hosszú távú partnerségekre, kölcsönös sikerekre és a kiválóan képzett munkatársak szaktudására alapozott munka megtérült, hiszen gyors alkalmazkodást, az üzleti lehetőségek maximális kiaknázását, a vállalatok erősségeire épített fúziókat tett lehetővé, megalapozva a csoport vezető szerepét Európában.

A magyar piac szempontjából fontos mérföldkövek az AGROFERT Csoport életében

1993

Az AGROFERT január 25-én alakult 100 000 CZK alaptőkével és négy alkalmazottal a cseh műtrágyakereskedelmi piacon.

1994

A vállalat tevékenysége kibővült mezőgazdasági alapanyagok és agrokémiai termékek kereskedelmével. Az eredeti korlátolt felelősségű társaság részvénytársasággá alakult át, létrejön az AGROFERT Slovakia.

1995

A hazai értékesítői hálózat fejlesztésével párhuzamosan a vállalat fokozatosan felvásárolja a mezőgazdasági beszállító és beszerző cégeket, valamint az agrokémiai vállalatokat. Megalakul a Precolor, míg a Prefert közös vállalatként látja meg a napvilágot a szlovákiai Duslo Šaľával.

1996

Az AGROFERT belép a vegyipari szegmensbe a Precheza privatizációjával.

1997

Májusban megalakul a növényvédőszer-kereskedelemre szakosodott Chemagra vállalata. Az év során a cseh Lovochemie és a szlovák Polnochem is a vállalat tulajdonába kerülnek. Megalakul az AGROFERT Csoport.

1998

Megindul az AGFTRADING, ebben az évben teszi közzé első konszolidált éves jelentését az AGROFERT.

1999

Lezajlik az első fúzió a csoporton belül, a Chemagra és az AGFTRADING egyesül. A vállalat portfóliója üzemanyagokkal bővül. A DEZA a csoport részévé válik.

2000

Az AGROFERT csoport belép az élelmiszer-feldolgozó iparba a Maso Planá, a Masna Studená és az ADEX felvásárlásával. A mezőgazdasági üzletágat olyan vállalatok erősítik tovább, mint a ZZN Pelhřimov és az Agroslužby Znojm. Többségi részesedést vásárol a csoport az Aliachemben.

2003

Az Agrofertnek immár 46 leányvállalata, 2 közös irányítású és 12 társult vállalata van. A csoport konszolidált nyeresége eléri az 1,96 milliárd CZK-t. A cégcsoport megválik a pulykákkal foglalkozó Adextől, de erősödik a vöröshús-üzletágban - részesedést szerez a Maso uzeniny kereskedelmi szövetkezetben, amely a Kostelecké uzeniny részvénytársaság többségi tulajdonosa. A Maso Planá és a Masna Studená is a csoport részévé válik.

2006

Az AGROTEC megvásárlásával a csoport belép a mezőgazdasági gépek piacára is, és tovább erősíti a mezőgazdasági és élelmiszeripari portfólióját a szlovákiai HYZA, THP, Javor és Považan cégek felvásárlásával, valamint megalapítja a fagyasztott pékáruk gyártására összpontosító Profrost vállalatot. A csoport vegyipari szegmense is növekszik a Precheza Titanium Dioxide kínai vegyipari vállalat felvásárlásával és az AGROFERT Pigment megalapításának köszönhetően.

2009

Az AGROFERT felvásárolja a Vodňanská drůbež-t is magában foglaló Agropol csoportot.  Ez évben nyit a vállalategyüttes Magyarország felé a Devecseri Agrokémiai Kft. felvásárlásával, illetve tovább erősít az üzemanyag-szegmensben a holland GreenChem AdBlue forgalmazó felvásárlásával.

2010

Az AGROFERT Csoport egyesül az Agropol csoporttal, a magyarországi tevékenységek a sütőipari szegmens felé a Ceres Sütőipari Zrt megvásárlásával folytatódnak.

2011

Az AGROFERT Csoport az erdészeti fakitermelés irányába is nyit a Wotan Foresten keresztül. Megalakul az IKR Agrár Kft. a Duslo vegyipari vállalat leányvállalataként.

2012

Az AGF Media megalapításával a cégcsoport a médiaszektorban is szerepet vállal, ezzel párhuzamosan felvásárolja a magyar IKR vállalat üzletrészét.

2014

A Londa és a magyar NT Kft. megvásárlásával bővül a cégcsoport portfóliója. Az évben a csoport többségi részesedést szerez a Česká vejce CZ-ben, miközben szétválik a SynBiol és az AGROFERT. A csoport elkészíti első CSR jelentését.

2023

Az év az AGROFERT Csoport eddigi legnagyobb akvizícióját hozza magával – megvásárolja a Borealis AG nitrogénfeldolgozó részlegét, amely műtrágyák, melamin és műszaki nitrogéntermékek gyártását foglalja magába. Az üzletbe az ausztriai, németországi és franciaországi termelőüzemek is beletartoznak, ahogy a Duna menti kiterjedt értékesítési és forgalmazási hálózat átvétele is.